Пратиоци

недеља, 22. новембар 2015.

SUPER HRANA - SUPER PREVARA

SUPER HRANA ILI SUPER – PREVARA

( EVO DA SRUSIMO SVE ZABLUDE KADA JE REC O SUPER HRANI!)

Ako su antioksidansi tako dobri , onda mora biti da ih nikad nije dosta! Sto vise, to bolje, pomislili biste.. A zapravo , nije bas tako…. ­
Svi  znamo šta su antioksidansi. Za one koji ne znaju to su sastojci hrane koji pruzaju zaštitu I pomažu telu da se obnovi  od štete koju slobodni radikali, supstance koje nastaju iz kontakta ćelije sa kiseonikom, nanose ćelijama.
Slobodni radikali doprinose razvoju najrazličitijih bolesti, od oboljenja srca pa do poremećaja vida.
S obzirom na to da antioksidansi imaju tako važnu ulogu, važno je znati gde se oni nalaze. Borovnice, spanać ili pasulj su samo neke od biljaka koje imaju visoku koncentraciju antioksidanasa.  Ali  I drugo voće I povrće takođe.
Recimo,  jagode I citrusi koje imaju vitamin C, šargarepa I bundeva sadrže provitamin A I paradajz I lubenica bogate likopenom, sve su to namirnice koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala I bolesti.
Ali u našem savremenom društvu, sklonom preterivanju, hrana nije nikakav izuzetak.
Normalni izvori antioksidanasa se posmatraju  kao nedovoljni.  Zapravo, razlog je očigledan, tržište I prodavci novih, još  boljih izvora antioksidanasa, koji se etiketiraju kao SUPER HRANA žele da nas ubede kako obično voće I povrće ne vrede više ničemu, istovremeno nam nudeći nove vrste SUPERLEKOVITIH biljaka, za koje nikada pre niste čuli, ali zvuče dovoljno egzotično da odmah poverujete u njihove megične moći.
Ali kod takozvane ,, super hrane,, jedino je cena super – visoka, dok su navodne lekovite osobine jednostavno preuvelicane zbog boljeg marketinga. Da li za ove proizvode vredi dati toliko novca?
Ukratko receno NE!
Cak I ako poverujemo u pricu kako ,,superhranaa,, ima enormne kolicine antioksidanasa , to nije ni od kakve vaznosti , jer je telu potrebna samo odredjena kolicina antioksidanasa, dok se sve preko toga izlucuje putem urina. Ukratko, vredi uloziti u svakodnevne obroke od svezeg voca I povrca, ali placati astronomske cene za razne egzoticne biljke je jednostavno bacanje para.
Zanimljivo je da ,, super – hrana,, obicno iz nekih udaljenih zemalja dolazi na Zapad ( kojem potrosacki gledano I mi pripadamo) , tako da retko ko moze tamo da ode I proveri koliko ta ,, super – hrana,, zapravo kosta u zemlji iz koje potice.
Mnogi bi se sigurno iznenadili kada bi shvatili da je ,, svemoguca,, maka zapravo jedna vrsta rotkve iz Juzne Amerike, I da nije uopste vise lekovita nego nasa domaca rotkva.
Ali ,,fensi,, je reci da uzimate maku, za razliku od, recimo, rendane rotkve.
Isti je slucaj I sa nonijem , da u dalekoj zemlji nonija postoji razvijeno trziste ,,super- hranom,, kao na Zapadu, sigurno je da bi mi mogli njima dobro da prodamo nasu varijantu nonija, obican dud, koji sirom Srbiije propada neubran.
Slicno stoje stvari I sa ostalom ,,super – hranom,, umesto acai ili goji bobica savrseno mogu  da posluze nase borovnice , kupine, sipak, I druge domace vrste voca koje zaista zasluzuju prefiks ,,SUPER,, .
Nase sume su bogate ovim vockama koje propadaju uled neiskoriscenosti jer smo mi u potrazi za tamo nekom super- hranom iz dalekih predela a ne vidimo sta sve imamo od super- hrane na nasem tanjiru.
Bogatstvo vitamina I minerala koje ne znamo da iskoristimo na pravi nacin.
U redu je da smo svi manje- vise egzibicionisti, da volimo da probamo novo I egzoticno. U tome nema nista novo. Ali pre toga , hajde da iskoristimo super – hranu koja nam je dostupna pa tek onda da gledamo sta mozemo da probamo iz dalekih predela ako nam za to finansijska situacija dozvoljava.
Svakodnevno bacamo novac na svakojake siplemente I vitaminske preparate kojima apoteke I prodavnice ,,zdrave,, hrane obiluju a nikada se ne zapitamo DA LI SU NAM  ZAISTA POTREBNI? I zasto bacamo pare na njih?
I na kraju, najvaznije  od svega najbolje bi bilo da , umesto da idemo u potragu za najegzoticnijim antioksidansom, pokusamo jednostavno da smanjimo kolicinu slobodnih radikala kojima smo svakodnevno izlozeni.
Boravak na cistom vazduhu, normalna zdrava ishrana, izbacivanje agresivnih sredstava za cuscenje kuce ili prestanak pusenja , sve je to super – jeftini , pa cak I isplativi nacini da smanjimo slobodne radikale u nasem telu.

Od: Olivera Nardeli


Нема коментара: