Пратиоци

недеља, 22. новембар 2015.

Sta je to hormonalna joga?
Hormonalna joga terapija je prirodna alternativa, kako za zene , tako I za muskarce, da se na prirodan nacin ponovo podstakne produkcija hormnona, I da se hormone dovedu u njihovu prirodnu ravnotezu.
Simptomi nastali usled opadanja I dizbalansa hormona mogu se znacajno ublaziti, odnosno mogu potpuno nestati uz redovno I pravilno vezbanje.


Kako funkcionise hormonalna joga?
Hormonalna joga je izuzetno dinamican, energetski snayanoblik joge, pomocu kojeg punimo I harmonizujemo nase energetsko telo, te putem koncentracije I vizualizacije usmeravamo energju u odredjene zlezde ( jajnike,nadbubrezne zlezde, stitnacu I hipofizu).
Pritom koristimo dinamicne polozaje tela, bastriku( tehnikudisanja) I tradicionalne tehnike usmeravanja energije.
Ko treba vezbati hormonalnu jogu?
Zene iznad 35 godina. Zene kod kojih je usledila prerane menopauza prouzrokovana fizickim opterecenjima na pr. sportiskinje koje intenzivno treniraju ili usled stresa.
Sve zene koje se ne zele podvrgnuti hormonalnoj terapiji ili je zele prekinuti.
U posebnim slucajevima mlade devojke sa menstrualnim krvarenjima ( jaka krvarenja, snazni bolovi, izostanak menstruacije I policisticni jajnici).
Zene sa neostvarenim majcinstvom.
Sve zene sa sledecim simptomima: nesanica, razdrazljivost,depresija, predmenstrualni sindrom, opadanje kose, gubitak lipida, suva koza, problem sa pamcenjem, glavobolje, migrene, bolovi u zglobovima, osteoporoza.
Autorka: Olivera Nardeli 


Ja tvrdim da sam porasla I do tri inča regularno vežbajući  jogu.
Evo par najosnovnijih saveta za one koji vežbaju jogu; 




1.      Koncentrišite se na disanje
Kontrola disanja je važna stavka joge I ključan faktor u produžavanju kičme. U svakoj pozi joge radite na tome da vam se kičma izdužuje sa svakim udahom koji mora biti kroz nos. Kako izdišete opet kroz nos,probajte da nastavite dalje sa pozom joge bez toga da forsirate previše svoje telo. 

2.       Naučitekako da stanete u pravilan stav
Za najboljerezultate, naučite stavove za pojedine poze od nekog instruktora. Čak Inajosnovnije poze pomoći će vam da izdužite kičmu ako imate pravilan stav.   
3.       Vežbajte okrete u sedećoj poziciji
Takve vežbe donose mnogo beneficije poput izduženja kičme, povećavaju pokretljivost kičme, jacaju mišiće koji podržavaju kičmu. Sve vežbe doprinose da izgledate više. Da biste izbegli povrede kičme I pritisak na nju tokom okreta stvaraće se određen iprostor u kičmi koji će je I produžiti. Kako udišete, istegnite se od vrata do kraja leđa a okret napravite u trenutku kada budete izdisali. 
4.       Pravite most
Jednostavne poze u kojima izvodite most pomažu istezanju I jačanju kičme , takođe su vrlo korisni pri eliminaciji stresa I dobijanju na energiji.
5.       Budite strpljivi
Vežbajući jogu dva puta nedeljno uskoro ćete biti u stanju da primetite poboljšanje u svom držanju ali će svakako biti potrebno da prođe neko vreme pre nego što ojačate leđa I popravite kičmeni stub.


Autorka: Olivera Nardeli  

KAKO DA PORASTETE UZ POMOĆ JOGE?


Joga je izuzetno koristan vid vežbanja koji ne samo da povećava snagu, ravnotežu, I fleksibilnost nego I pomaže produžavanje kičmenog stuba. To znači  ako ste već završil i rast, joga vam ne može pomoći da rastete u visinu jer ne može da poveća dužinu kostiju.
Jednostavno, ona može da vam pomogne da izgledate viši istežući kičmu, povećavajući prostor između pršljenova I razvijajući  mišiće koji podržavaju kičmu.



Joga takođe može da popravi držanje I ispravi zakrivljenje kičmešto kao krajnji ishod opet ima da vremenom delujete viši.


SUPER HRANA - SUPER PREVARA

SUPER HRANA ILI SUPER – PREVARA

( EVO DA SRUSIMO SVE ZABLUDE KADA JE REC O SUPER HRANI!)

Ako su antioksidansi tako dobri , onda mora biti da ih nikad nije dosta! Sto vise, to bolje, pomislili biste.. A zapravo , nije bas tako…. ­
Svi  znamo šta su antioksidansi. Za one koji ne znaju to su sastojci hrane koji pruzaju zaštitu I pomažu telu da se obnovi  od štete koju slobodni radikali, supstance koje nastaju iz kontakta ćelije sa kiseonikom, nanose ćelijama.
Slobodni radikali doprinose razvoju najrazličitijih bolesti, od oboljenja srca pa do poremećaja vida.
S obzirom na to da antioksidansi imaju tako važnu ulogu, važno je znati gde se oni nalaze. Borovnice, spanać ili pasulj su samo neke od biljaka koje imaju visoku koncentraciju antioksidanasa.  Ali  I drugo voće I povrće takođe.
Recimo,  jagode I citrusi koje imaju vitamin C, šargarepa I bundeva sadrže provitamin A I paradajz I lubenica bogate likopenom, sve su to namirnice koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala I bolesti.
Ali u našem savremenom društvu, sklonom preterivanju, hrana nije nikakav izuzetak.
Normalni izvori antioksidanasa se posmatraju  kao nedovoljni.  Zapravo, razlog je očigledan, tržište I prodavci novih, još  boljih izvora antioksidanasa, koji se etiketiraju kao SUPER HRANA žele da nas ubede kako obično voće I povrće ne vrede više ničemu, istovremeno nam nudeći nove vrste SUPERLEKOVITIH biljaka, za koje nikada pre niste čuli, ali zvuče dovoljno egzotično da odmah poverujete u njihove megične moći.
Ali kod takozvane ,, super hrane,, jedino je cena super – visoka, dok su navodne lekovite osobine jednostavno preuvelicane zbog boljeg marketinga. Da li za ove proizvode vredi dati toliko novca?
Ukratko receno NE!
Cak I ako poverujemo u pricu kako ,,superhranaa,, ima enormne kolicine antioksidanasa , to nije ni od kakve vaznosti , jer je telu potrebna samo odredjena kolicina antioksidanasa, dok se sve preko toga izlucuje putem urina. Ukratko, vredi uloziti u svakodnevne obroke od svezeg voca I povrca, ali placati astronomske cene za razne egzoticne biljke je jednostavno bacanje para.
Zanimljivo je da ,, super – hrana,, obicno iz nekih udaljenih zemalja dolazi na Zapad ( kojem potrosacki gledano I mi pripadamo) , tako da retko ko moze tamo da ode I proveri koliko ta ,, super – hrana,, zapravo kosta u zemlji iz koje potice.
Mnogi bi se sigurno iznenadili kada bi shvatili da je ,, svemoguca,, maka zapravo jedna vrsta rotkve iz Juzne Amerike, I da nije uopste vise lekovita nego nasa domaca rotkva.
Ali ,,fensi,, je reci da uzimate maku, za razliku od, recimo, rendane rotkve.
Isti je slucaj I sa nonijem , da u dalekoj zemlji nonija postoji razvijeno trziste ,,super- hranom,, kao na Zapadu, sigurno je da bi mi mogli njima dobro da prodamo nasu varijantu nonija, obican dud, koji sirom Srbiije propada neubran.
Slicno stoje stvari I sa ostalom ,,super – hranom,, umesto acai ili goji bobica savrseno mogu  da posluze nase borovnice , kupine, sipak, I druge domace vrste voca koje zaista zasluzuju prefiks ,,SUPER,, .
Nase sume su bogate ovim vockama koje propadaju uled neiskoriscenosti jer smo mi u potrazi za tamo nekom super- hranom iz dalekih predela a ne vidimo sta sve imamo od super- hrane na nasem tanjiru.
Bogatstvo vitamina I minerala koje ne znamo da iskoristimo na pravi nacin.
U redu je da smo svi manje- vise egzibicionisti, da volimo da probamo novo I egzoticno. U tome nema nista novo. Ali pre toga , hajde da iskoristimo super – hranu koja nam je dostupna pa tek onda da gledamo sta mozemo da probamo iz dalekih predela ako nam za to finansijska situacija dozvoljava.
Svakodnevno bacamo novac na svakojake siplemente I vitaminske preparate kojima apoteke I prodavnice ,,zdrave,, hrane obiluju a nikada se ne zapitamo DA LI SU NAM  ZAISTA POTREBNI? I zasto bacamo pare na njih?
I na kraju, najvaznije  od svega najbolje bi bilo da , umesto da idemo u potragu za najegzoticnijim antioksidansom, pokusamo jednostavno da smanjimo kolicinu slobodnih radikala kojima smo svakodnevno izlozeni.
Boravak na cistom vazduhu, normalna zdrava ishrana, izbacivanje agresivnih sredstava za cuscenje kuce ili prestanak pusenja , sve je to super – jeftini , pa cak I isplativi nacini da smanjimo slobodne radikale u nasem telu.

Od: Olivera Nardeli


10 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA FORMIRANJE MIŠIĆA

Da li ćete uspeti da formirate mišiće zavisi I od toga šta jedete, isto  koliko I od načina na koji vežbate.
Ako ubacite ove namirnice u svoju ishranu, brzo ćete formirati mišiće na kojima radite u teretani?
  1. JAJA
Jaja su bogata proteinima I vitaminima, a pored toga sadrže I cink, gvozđe I kalcijum, što ih čini jednom od najkompletnijih namirnica kada se radi o građenju mišića.
  1. PILEĆE GRUDI
Na svakih 100 grama pilećih grudi unosite 30 grama proteina, a minimalno masnoća. Pileće grudi  nisu mnogo skupe, lako se spremaju I mogu  se jesti uz mnogo drugih jela.
  1. VODA
Jeste da voda nije hrana, ali se mora pomenuti, jer je hidratacija veoma važna za izgradnju mišića.
Voda čini 70 odsto telesne tečnosti, a 75 odsto mišićne mase.  Ako su vam mišići hidrirani, bićete snažniji, energičniji, I imaćete bolje varenje. Dnevno unosite 20 mililitara vode po kilogramu telesne mase.
  1. ĆURETINA
Ćuretina je bogat izvor proteina I sadrži čak 11 vitamina I minerala. Pored toga, bogata je selenom, koji prema novijim istraživanjima, može sprečiti neke vrste raka.
  1. ANANAS
Ananas je bogat  izvor enzima za varenje proteina koji  se zove bromelein. Pokazalo  se i da olakšava upale mišića, što znači da je dobar I pre I posle vežbanja.
  1. SPANAĆ
Izgleda da Popaj nije tek tako jeo spanać. Jedno istraživanje iz 2008. pokazalo je da spanać može poboljšati razvoj mišića, ali biste trebali da jedete skoro kilogram spanaća dnevno kako bi on imao takvo dejstvo.
  1. LOSOS
Losos je bogat proteinima I omega 3 masnim kiseinama, a I jedno I drugo je dobro za izgradnju mišića. Pored toga jedna studija je pokazala da bi mogao biti od pomoći I u ubrzavanju metabolizma, pa bi rezultati vežbanja bili brže primetni.
  1. BROKOLI
Pomešajte brokoli sa drugim povrćem koje sadrži vlakna špargla, spanać, krompir, kukuruz, paprika, crni luk I skuvajte ih  zajedno ali pazite da ih ne prekuvate, jer onda gube dosta minerala I vitamina. Jedite 5 do 7 manjih porcija dnevno.
  1. ČOKOLADNO MLEKO
Verovali  ili ne , čokoladno mleko će vam pomoći da izgradite mišiće. U jednoj skorašnjoj studiji otkriveno je da je čokoladno mleko podjednako delotvorno u poboljšavanju učinka vežbanja kao I pića za sportiste, a pored toga, odlaže I umor.
  1. BADEM
Badem je bogat izvor proteina  I masti, ali mišićima najviše koristi vitamin E koji se nalazi u njemu. Ovaj moćni antioksidant bori se protiv slobodnih radikala I pomaže vam da se brže oporavite od vežbanja.

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALI DA JEDEMO VIŠE CRNE ČOKOLADE

Naučnici istražuju "tajne kakaovca" već dugi niz godina, ali još uvek nismo 100% sigurni na koje je sve načine crna čokolada korisna za naše zdravlje. Dobra je vest da sve više studija pokazuje da tamnu čokoladu ne bismo trebali tretirati kao lošu naviku.


1. Prava čokolada nije "junk food"
Postoji "čokolada" i postoji čokolada. U prvom slučaju govorimo o slatkišu prepunom šećera, a u drugom o jednom od ponajboljih prirodnih antioksidansa.
Pravu čokoladu u najvećem delu čini kakao koji sadrži flavonol, a flavonol je antioksidans. Istina, čokolada sadrži i šećer, ali ako u ovom desertu uživate s merom, nema razloga za brigu.
Bitno je kupovati čokoladu koja sadrži visok postotak kakaa, ali ne zaboravite da će čokolada u tom slučaju biti gorča. Neki stručnjaci tvrde da bismo trebali kupovati čokolade koje imaju najmanje 70% kakaa.

2. Čokolada hrani "dobre bakterije" u vašem telu
Naučnici su nedavno otkrili na koje sve načine čokolada pogoduje našem zdravlju. "Tajno oružje" su dobre bakterije u našim telima. Te se bakterije hrane čokoladom i fermentiraju je u protivupalne spojeve koji smanjuju opasnost o kardiovaskularnih bolesti.
3. Čokolada je povezana s niskim krvnim pritiskom
Jedno istraživanje je pokazalo kako Kuna Indijanci koji žive na malom ostrvu u Centralnoj Americi, zahvaljujući svakodnevnom uživanju kakaoa uspeli su održati nisi krvni pritisak. Njihova je tajna tri do četiri šoljice kakaa dnevno.

Konzumiranje flavonola snižava krvni pritisak, a danas postoji više od 20 studija koje potvrđuju ovu teoriju
4. Čokolada i nedostatak gvožđa
Nedostatak gvožđa jedan je od vodećih problema kada govorimo o modernim prehrambenim navikama. I dok niko ne sugeriše da bismo šećerima bogatu hranu trebali koristiti kako primarni izvor potrebnih nutrijenata, tamna čokolada bogat je izvor gvožđa.
Poređenja radi, 100 grama kuvanog španata ima oko 3,5 mg gvožđa, a 100 grama tamne čokolade čak više od 10 miligrama.

5. Čokolada smanjuje razdražljivost
Istraživanje sprovedeno krajem prošle godine pokazalo je da čokolada smanjuje razdražljivost i poboljšava naše raspoloženje.
Isto tako, jedna je ranija studija, sprovedena na 72 učesnika, pokazala je da dnevna konzumacija polifenola (pločica od 40 grama sadrži između 400 i 800 miligrama polifenola) pozitivno utiče na raspoloženje.

TRI ZNAKA DA STE DEHIDRIRALI...

Ne dozvolite da vaše telo izgubi vodu: Tri znaka da ste dehidrirali
Ne treba biti stručnjak da biste prepoznali znakove dehidratacije, ali je ponekad tako teško shvatiti razlog trenutne malaksalosti i lošeg stanja.
Dehidratacija je šok za vaš organizam, može dovesti do brojnih komplikacija, a da ni sami nismo svesni koliko nedostatak vode može biti štetan!
Često se dogodi da neki misle da nisu dehidrirali zbog toga što nemaju osećaj žeđi, ali postoje propratni znakovi koje ćemo vam mi predstaviti upravo sada.
Dehidratacija je jedna od najčešćih prepreka pri vežbanju, ali i onda kada niste nadoknadili tečnost koju ste izgubili kroz znojenje i mokrenje.
To je razlog zbog kog vam lekari zavetuju da pijete dosta vode, a sada je vreme da se upoznate sa znakovima.




Imate glavobolju
Telo svakog trenutka gubi tečnost ako se konstantno ne nalivate vodom.
Kada se gubi tečnost, sa njom se gube i esencijalne soli koje su odgovorne za krvnu sliku. Što više tečnosti gubite, krvni pritisak niže pada i dovodi manje kiseonika u mozak.
Otud nastanak glavobolje, a intenzitet varira u zavisnosti od toga koliko vode gubite.
Mokraća je izuzetno žuta
Ne možete, a da ne primetite kada vam je urin izrazito žute boje, a to je siguran znak da je koncentracija soli veća od normalne.
Ova žuta boja znak je da je koncentracija štetnih materija velika i da treba povećati unošenje vode. Stručnjaci dodaju i da ne treba mokraća da bude prozirna, zato je najbolje držati se zlatne sredine.
Imate zatvor
Voda pomaže da se izbace štetne materije putem debelog creva. Kada vode nema koliko bi trebalo, logično je da imate zatvor.
Hrana se duže vremena zadržava u crevima, pa zbog toga ni nadutost nije isključena.
VAŠA ISHRANA MOŽE UTICATI NA ZDRAVLJE VAŠEG SRCA

MASNOĆEZasićene i trans masnoće mogu povećati nivo holesterola u krvi. Mononezasićene i polinezasićene (omega 3 i omega 6) masnoće pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Kako bi imali zdravo srce, smanjite zasićene masnoće u Vašoj ishrani i zamenite ih nezasićenim masnoćama.Saveti za zdravo srce:Koristite margarin umesto putera.Odstranite kožu na piletini, masnoću sa mesa i izbegavajte obrađeno meso.Odaberite mleko, jogurt i sir sa manje masnoće.Kolače i keks jedite samo u posebnim situacijama.Jedite ribu bar dva puta nedeljno.




RAVNOTEŽA ENERGIJEAko unosite više kilodžula (energije) nego što ih sagorevate kroz aktivnosti, možete dobiti na težini. Za zdravlje Vašeg srca, neka Vam cilj bude da održite zdravu težinu birajući hranu sa manjom energijom (kilodžuli) i sa puno nutrijenata.Saveti za zdravo srce:Konzumirajte manje hrane koja sadrži puno šećera i masnoća i smanjite porcije u Vašim obrocima. Budite aktivni, ali se konsultujte sa Vašim lekarom pre početka vežbanja.
SOPostoje dokazi koji povezuju unos velike količine soli sa povišenim krvnim pritiskom. Visoki krvni pritisak dodatno opterećuje srce. Ako imate Visok krvni pritisak, redovno ga pratite i ograničite unos soli.Saveti za zdravo srce:Izbegavajte da dodajete so u jelo i ne stavljajte posudu za so na sto.Ukus hrane poboljšajte dodavanjem svežeg bilja i začina umesto soli.
VLAKNATopiva vlakna pomažu u održavanju zdravih nivoa masnoća u krvi smanjujući absorpciju holesterola. Za zdravo srce, odaberite hranu sa topivim vlaknima, poput hleba od celog zrna, žitarica, voća i povrća kao što su mahunarke.Saveti za zdravo srce: Započnite dan žitaricama od celog zrna.U ishranu uključite mahunarke dodavanjem humusa u sendvič ili pasulja u salatu.
ANTIOKSIDANSIHrana koja sadrži puno antioksidansa može smanjiti rizik od razvijanja KVB-i. Poznato je da antioksidansi pomažu u sprečavanju sakupljanja masnih naslaga u arterijama.Za zdravo srce, uživajte u voću i povrću raznolikih boja, koštunjavim plodovima i napicima koji sadrže antioksidanse poput čaja, kafe i kakaa.Saveti za zdravo srce:Opustite se uz šolju zelenog čaja.Jedite voće za užinu, a za vreme obroka napunite pola tanjira sa povrćem ili salatom.

OPTIMISTI IMAJU ZDRAVIJE SRCE .....

Optimisti imaju zdravije srce....

Optimisti imaju duplo veće šanse da imaju idealno kardiovaskularno zdravlje.
Ljudi sa pozitivnim stavom prema životu imaju znatno bolje kardiovaskularno zdravlje, kaže jedna nova studija koja je ispitivala povezanost optimizma i srčanog zdravlja na preko 5.100 odraslih osoba.

,,Osobe sa najvišim stepenom optimizma imaju duplo veće šanse da imaju idealno kardiovaskularno zdravlje u poređenju sa pesimističnijim osobama’’, kaže glavni autor Rozalba Hernandez (Rosalba Hernandez), profesor socijalnog rada na Univerzitetu u Ilinoisu. ,,Ova povezanost ostaje jaka čak i nakon revidiranja rezultata u odnosu na društveno-demografske karakteristike i loše mentalno zdravlje.’’







Kardiovaskularno zdravlje ispitanika je mereno preko sedam parametara: krvnog pritiska, indeksa telesne mase, nivoa plazma glukoze natašte i seruma holesterola, unosa hrane, fizičke aktivnosti i pušenja – istih parametara koje je koristila Američka asocijacija za zdravlje srca da bi definisala srčano zdravlje i koje je koristila u kampanji pod nazivom ’’7 jednostavnih životnih pravila’’.
U skladu sa kriterijumima srčanog zdravlja Američke asocijacije za zdravlje srca, istraživači su davali 0, 1 ili 2 poena – što predstavlja loš, srednji ili idealan rezultat – učesnicima za svaki od ovih sedam parametara. Ocene su potom sabrane da bi se dobio ukupan rezultat kardiovaskularnog zdravlja. Rezultati su se kretali od 0 do 14 poena, pri čemu je viša ocena označala bolje zdravlje.
Učesnici, starosnog doba između 45 i 84 godine, takođe su popunili upitnik koji je procenjivao njihovo mentalno zdravlje, stepen optimizma i fizičko zdravlje, na osnovu medicinskih dijagnoza artritisa i bolesti jetre i bubrega.
Ukupni zdravstveni rezultati pojedinaca su rasli sa njihovim stepenom optimizma. Osobe koje su optimističnije su imale 50 i 76 posto više šansi da imaju ukupan zdravstveni rezultat u srednjem ili idealnom opsegu, respektivno.
Povezanost optimizma i kardiovaskularnog zdravlja se pokazala još jačom kada su dodate društveno-demografske karakteristike kao što su godine, rasa i etničko poreklo, prihodi i stepen obrazovanja. Osobe koje su bile najoptimističnije su imale duplo veće šanse da imaju idealno kardiovaskularno zdravlje i 55 odsto više šansi da imaju ukupan zdravstveni rezultat u srednjem opsegu, ustanovili su istraživači.
Optimisti su imali znatno bolji nivo šećera i holesterola u krvi od ostalih ispitanika, Takođe su bili više fizički aktivni, imali zdraviji indeks telesne mase i manje šanse da su pušači, kaže se u članku o ovoj studiji u januarsko-februarskom broju časopisa Health Behavior and Policy Review.
Ovi rezultati mogu biti značajni i na kliničkom nivou, s obzirom da je jedna studija iz 2013. godine pokazala da je poboljšanje ukupnih zdravstvenih rezultata za jedan poen povezano sa smanjenjem rizika od moždanog udara za 8 odsto, kaže Hernandezova.
,,Na nivou cele populacije, čak i ova umerena razlika u kardiovaskularnom zdravlju označava značajno smanjenje stope smrtnosti’’, kaže Hernandezova. ,,Ove pojave, za koje se pretpostavlja da se odigravaju preko biobihejvioralnog mehanizma, govore da strategije prevencije koje za cilj imaju promene u oblasti  psihološke dobrobiti – npr. optimizma – mogu da predstavljaju potencijalan način da Američka asocijacija za zdravlje srca ostvari svoj cilj i poboljša kardiovaskularno zdravlje Amerikanaca za 20 odsto pre 2020. godine.’’
Smatra se da je ovo prva studija koja se bavila povezanošću optimizma i kardiovaskularnog zdravlja na širokoj, etnički i rasno raznovrsnoj populaciji, u kojoj je uzorak obuhvatio 38 odsto belaca, 28 odsto Afro-Amerikanaca, 22 odsto ispitanika hispano/latino porekla i 12 odsto Kineza.
Podaci za studiju su dobijeni iz Multietničke studije o aterosklerozi, tekućem ispitivanju potkliničkih kardiovaskularnih bolesti koje obuhvata 6.000 osoba iz šest regiona SAD-a, uključujući Baltimor, Čikago, Oblast Forsajt u Severnoj Karolini i Oblast Los Anđelesa.
Započeta u julu 2000. godine, Multietnička studija o aterosklerozi je pratila ispitanike u periodu od 11 godina, uz prikupljanje podataka na svakih 18 meseci do dve godine. Hernandezova, koja je pridruženi ispitivač u ovoj studiji, predvodi tim koji vrši analize o ustanovljenoj povezanosti optimizma i srčanog zdravlja.
,,Sada na raspolaganju imamo podatke da ispitamo optimizam na početku studije i kardiovaskularno zdravlje deceniju kasnije’’, kaže Hernandezova, koja očekuje da studija bude završena 2015. godine.
Koautori ove studije su Kjari N. Keršo (Kiarri N. Kershaw) sa Severozapadnog univerziteta; Džunid Sidik (Juned Siddique), Honđan Ning (Honghan Ning) i Donald M. Lojd-Džons (Donald M. Lloyd-Jones), svi sa Severozapadnog univerziteta; Džulija K. Bom (Julia K. Boehm) sa Čepmen univerziteta; Laura D. Kubzanski (Laura D. Kubzansky) sa Harvard univerziteta; i Ana Dijez–Ru (Ana Diez-Roux) sa Dreksel univerziteta.
Nacionalni institut za zdravlje srca, pluća i krvi i Nacionalni centar za istraživačke resurse su finansirali ovo istraživanje.

12 stvari koje mentalno jaki LJUDI NE RADE 

1. Oni ne gube vreme sažaljevajući sebe
Mentalno jaki ljudi ne sede skrštenih ruku sažaljevajući sebe i jadikujući nad svojim životnim okolnostima ili jadikujući nad ponašanjima drugih ljudi prema njima. Umesto toga, oni preuzimaju odgovornost za svoju ulogu u životu i prihvataju činjenicu da život nije uvek lak i fer.
2. Oni ne daju svoju moć drugim ljudima
Oni ne dozvoljavaju drugim ljudima da ih kontrolišu, ne daju drugoj osobi vlast nad njima. Oni ne kažu stvari poput "Zbog mog šefa se osećam loše", jer oni razumeju da oni imaju kontrolu nad svojim emocijama i da oni prave izbor kako će reagovati.

3. Oni ne beže od promene
Mentalno jaki ljudi ne pokušavaju da izbegnu promene. Umesto toga, oni prihvataju pozitivne promene i spremni su da budu fleksibilni. Oni razumeju da je promena neizbežna i veruju u svoje sposobnosti da se prilagode.
4. Oni ne gube energiju na stvari koje ne mogu da kontrolišu
Nećete čuti mentalno jaku osobu da se žali zbog saobraćajne gužve. Umesto toga, oni se fokusiraju na ono što oni mogu kontrolisati u njihovim životima. Oni znaju da jedino što mogu da kontrolišu je njihov stav.

5. Oni ne teže da zadovolje želje i zamisli drugih ljudiMentalno jaki ljudi prepoznaju da oni ne treba da ugađaju svima sve vreme. Oni se ne boje da kažu „NE“ i da se zauzmu za svoj stav kada je to potrebno. Oni nastoje da ostvare svoje cilje i zauzmu se za sebe a istovremeno da budu ljubazni, fer i poštuju pravu drugih ljudi.
6. Oni se ne boje da preuzmu proračunate rizikeOni ne uzimaju nesmotrene ili budalaste rizike, ali preuzimaju kalkulisane rizike. Mentalno jaki ljudi provode vreme vagajući rizike i koristi pre donošenja velike odluke, oni su u potpunosti upoznati sa potencijalnim nedostacima pre nego što preduzmu akciju.

7. Oni ne razmišljaju previše o prošlosti
Mentalno jaki ljudi ne gube vreme zadržavajući se na prošlosti i želeći da stvari budu drugačije. Oni priznaju svoju prošlost i izvlače pouke i lekcije iz proslosti. Međutim, oni stalno ne oživljavaju loša iskustva iz prošlosti ili maštaju o slavnim danima u budućnosti. Umesto toga, oni žive u sadašnjosti i planiraju budućnost.

8. Oni ne prave iste greške iznova i iznova
Mentalno jaki ljudi prihvataju odgovornost za svoje ponašanje i uče iz svojih prethodnih grešaka. Kao rezultat toga, oni ne ponavljaju te greške iznova i iznova. Umesto toga, oni nastavljaju svoj put i donose bolje odluke u budućnosti.
9. Oni ne zavide drugim ljudima na njihovom uspehu
Mentalno jaki ljudi mogu da cene uspehe drugih ljudi u životu. Oni ne osećaju ljubomoru i ne osećaju se prevarenim kada ih drugi nadmaši. Umesto toga, oni priznaju da uspeh dolazi napornim radom, a oni su spremni da naporno rade za svoju šansu za uspeh.

10. Oni ne odustaju posle prvog neuspeha
Mentalno jaki ljudi ne vidite neuspeh kao razlog da se odreknu svoj cilja. Umesto toga, oni koriste neuspeh kao priliku da razvoj i poboljšanja. Oni su spremni da pokušavaju sve dok ne ostvare svoj san.

11. Oni se ne boje da provode vreme sami
Mentalno jaki ljudi mogu tolerisati da budu sami i oni ne plaše tišine. Oni se ne plaše da budu sami sa svojim mislima i oni koriste predahe da budu produktivni. Oni uživaju u samoći.

12.Oni ne očekuju brze rezultate i uspeh preko noći
Bilo da se radi na poboljšanju svog zdravlja ili dobijanju novog posla, mentalno jaki ljudi ne očekuju brze rezultate. Umesto toga, oni usavršavaju svoje veštine i čine stvari najbolje što mogu i prihvataju da je za prave i velike promene potrebno vreme.

VI STE POLJE  SVIH  MOGUĆNOSTI …


Zakon NEVEZIVANJA :   Ne veži se za svoje ciljeve , vezivanje nastaje iz svesti siromaštva. 
Zakon NEVEZIVANJA  kaže da ako želite bilo što iz fizičkog svemira, morate odustati od svoje vezanosti za to.
To ne znači da je potrebno odustati od namere ostvarenja svoje želje.
Odustajete od vezivanja za rezultat.
Vezivanje nastaje iz svesti siromaštva, jer vežemo se uvek za simbole.  Nevezivanje je  za svest bogatstva, jer se u nevezivanju nalazi stvaralačka sloboda.
Radost I smeh mogu nastati jedino na osnovu nevezivanja. Tada simboli bogatstva nastaju spontano I nenaporno. Bez nevezivanja postajemo  zatvorenici bespomoćnosti, beznadja, želja, iluzija, potreba, briga, tihog očaja, I ozbiljnosti – karakterističnih osobina svakodnevnog mediokritetskog zivljenja I svesti siromaštva.





Prava svest bogatstva predstavlja sposobnost sticanja svega što želite, kad god to želite I uz najmanji ZAKON NEVEZIVANJA tj. napor. Biti utvrdjen u tom iskustvu znači biti utvrdjen u mudrosti  neodredjenosti. U neodredjenosti ćete naći slobodu  stvaranja svega što želite.
Ljudi stalno traže sigurnost, a uvidećete da je traženje sigurnosti, vrlo providan postupak.
Sama vezanost za novac znak je nesigurnosti .
Oni koji traže sigurnost, trče za njom a nikada je ne nalaze. Sigurnost ostaje varljiva I providna  jer ona nikad ne nastaje samo iz novca. Vezivanje za novac uvek će stvoriti nesigurnost bez obzira  koliko ga imate u banci. Neki ljudi koji poseduju velike kolicine novca zapravo su najnesigurniji.
Odbacite vezivanje za poznato, zakoračite u nepoznato, I zakoračićete u polje svih mogucnosti.
Vaša spremnost da zakoračite u nepoznato u sebi ce uključiti I mudrost neodredjenosti. To znači da ćete svakog trenutka svog života, osećati uzbudjenje, pustolovinu, tajanstvenost.
Doživećete trijumf svog vlastitog duha.
Kad počnete da doživljavate neodredjenost, nemojte odustajati na pravom ste putu. Nije potrebno imati potpunu zamisao I krutu misao o tome šta ćete raditi sledeceg vikenda, sledeće godine, jer ako imate vrlo jasnu zamisao, o tome šta ce se dogoditi, I vezani ste za to, time ste isključili celi opšeg drugih mogućnosti.
Kada se vezujete gubite spontanost koja je deo polja svih mogućnosti. Kada ste vezani zamrznuli ste svoju želju I umesto beskonačne gipkosti , dobili ste krutu mrežu koja OMETA PROCES STVARANJA.
Ovo je svima jako zbunjujuće I teško je razumeti ali kad jednom shvatite biće vam prirodno I pitaćete se kako ranije do toga niste došli. Svi grešimo u istom!
Zakon NEVEZIVANJA  nije u suprotnosti sa Zakonom želje, namere I privlačnosti. Zapravo usko su povezani. Još uvek postoji namera kretanja u odredjenom smeru. Još uvek postoji CILJ!
E sada većina se pita Kako da imam cilj a da se ne vežem za njega?
Rešenje je u nasoj prisutnosti u SADAŠNJOSTI. Budjenje SVESNOSTI NA SVIM NIVOIMA.
PRIMENA ZAKONA NEVEZIVANJA : 
Kako aktivirati Zakon nevezivanja? Vrlo lako…Tako što ćemo reč  sutra I juče zameniti za DANAS
Evo nekoliko koraka : 
  1. DANAS  ću se obavezati na nevezivanje. Dozvolit ću sebi I svima oko mene  slobodu da budemo kakvi jesmo. Neću kruto nametati rešenje problema I na taj način stvarati nove probleme. U svemu ću delovati bez vezivanja.
  2. DANAS ću u svaki doživljaj ugraditi neodredjenost. Zbog moje spremnosti na prihvatanje neodredjenosti ,  Iz problema zbunjenosti, nereda I haosa spontano ce se pojaviti rešenje. Što više bude neodredjenosti to ću se više osećati sigurnim  na svom putu prema slobodi. Kroz mudrost neodredjenosti , pronaći ću svoju sigurnost.
  3. Zakoračiću u polje svih mogućnosti, I očekivati  uzbudjenje koje nastaje kada sam otvoren beskonačnim izborima. Kada zakoračim u polje svih mogucnosti, doziveću zabavu, pustolovinu, čaroliju….


OVLADAJTE SVOJIM UMOM  , OVLADAĆETE SVOJIM TELOM  ... 




Svojim telom možemo uraditi sve što poželimo ako pre toga ovladamo svojim umom! 



Ovo saznanje staro je gotovo koliko I ljudski vek ali se nekako mislima nije pridavao toliki značaj koliko se to radi danas.

Moć  autosugestije je velika I neprocenjiva.

Ta saznanja su oduvek bila poznata sportistima, naučnicima I lekarima..Danas I običnim ljudima koji na ovaj način žele da poboljšaju svoj kvalitet života.

Nije potrebno da postignete nivo mudraca sa Istoka, ili postanete jogijski Guru ili japanski Samuraj , da biste snagom svojih misli pobedili slabosti tela I tako sprečili mnoge bolesti.

Autosugestijom možemo da pobedimo sve svoje strahove, da ovladamo svojim osećanjima I emocije držimo  pod kontrolom. Većina tih osećanja koje imamo , kao što su osećaj usamljenosti, samoće, patnje I bola, kao I osećaj straha su samo igra našeg Uma.
Ne dozvolite da vas Um vlada sa vama….Ovladajte vi  nad njim.
Osnovni CILJ  svakog treninga autosugestije je postići savršenu fizičku ravnotežu, dostići potpuni duševni mir , uspostaviti ravnotežu izmedju duha , tela I uma.
Znanja koja se koriste  prilikom mentalnog treninga daju neverovatnu moć samopouzdanja da odluke u životu počnete da donosite sami, bez  čekanja da to neko uradi umesto vas. Postaćete gospodari a ne robovi vlastitog uma.
Na čudesan način možete razviti osećaj samopouzdanja, I osećaj hrabrosti u svakodnevnim aktivnostima I projektima.
Jogijski teoretičari  su milenijumima unazad proučavali I analizirali odnos duhovnog I materijalnog  posebno uticaj psihe na telo, I obrnuto. I zaključili su što I većina savremenih sportskih trenera a to je da je učinak treninga  je barem 20 %  veći ako svoje misli potpuno usredsredimo na telo tokom vežbanja.
Psiho – fizioliogija je naime, davno dokazala  da svaka naša misao doslovce iste sekunde deluje na telo, želudac, creva, srce I mozak. Stoga tokom bilo koje vrste rekreacijskog ili vrhunskog sportskog treninga treba biti apsolutno koncentriran ne samo na ,, motoriku,, tj,  pravilno izvodjenje pokreta, nego na tetive, disanje I otkucaje srca.
Misli moraju dati impuls telu, podsticati ga ali I registrovati šta se desava  ,,s  druge strane,, u zglobovima, mišićima….
Vežbe joge imaju povoljan uticaj na moć podsvesti.  Vežbe se izvode polako , I kontrolisanim pokretima, pružaju izvanrednu priliku  da se ujedno radi I na mentalnom treningu. 
Naše misli nam od života mogu  učiniti Raj ali I Pakao !
Na nama je da odlučimo da li ćemo im to dozvoliti!

Autorka : Olivera Nardeli

Izadjite iz svoje zone komfora...

Da biste se razvijali morate izaći iz svoje zone komfora - to može biti nelagodno, ali nam donosi nova iskustva i spoznaje.

Mi se često krećemo isključivo u svojoj zoni komfora, gde tačno znamo šta, kako i kada funkcioniše, a neki ljudi to rade ceo život. Tu imamo sigurnost (a tome ipak težimo), osećamo se ušuškano, tu smo u svom svetu, domaći na svom „ostrvu” i uglavnom i ne želimo da upoznamo ništa drugo. 

Lični razvoj odvija se ipak uglavnom (a po mišljenju nekih trenera za uspeh „isključivo”) izvan te naše zone komfora. Moramo da pređemo izvan granica svoje zone komfora, što između ostalog može da bude i nelagodno, ali nam to donosi nova iskustva i spoznaje. Upravo taj izlet i pogled izvan svog domaćeg „ostrva” je dugoročno jedina mogućnost da proširimo svoju zonu komfora, da se razvijamo kao ličnost i postanemo samouvereniji i uspešniji. Tako kroz kratkotrajnu nelagodu dospevamo do velikog uživanja, razonode i uspeha. 

Poznata vežba za ovo: jednostavno prekrstite ruke. Obratite pažnju na taj poznati osećaj. A sada zamenite ruke i prekrstite ih ovoga puta obrnuto (savet: koncentrišite se pri tome na jednu ruku, biće vam lakše) Ok, jeste li uspeli? Kakav je sada osećaj? Čudan, neobičan? Najradije biste vratili ruke u vama uobičajen položaj? Tako je isto i sa našim ponašanjem i navikama. Ono što nam je poznato je ono što nam je milo, u šta imamo poverenja i našta smo navikli. To je oblast koju mi opisujemo kao „zonu komfora”. Sve što je izvan te zone, čudno nam je, neobično, delimično čak i neprijatno, svejedno da li se radi o ljudima, navikama, situacijama itd. Zona komfora je dobra i važna, u njoj razvijamo rutinu, imamo osećaj zaštićenosti, ušuškanosti i osećamo se sigurno. 

Nedostatak te zone je što u njoj ne možemo da se razvijamo i rastemo. Razvoj se dešava isključivo onda kada se upustimo u nešto novo, drugačije, neobično. Razvijati se automatski znači i proširivati svoju zonu komfora, a to znači da u budućnosti možete da izađete na kraj sa mnogo više različitih situacija i ljudi nego do sada.  

Iz ovoga zaključujemo: kad god imate osećaj da vam se dešava nešto neobično, neprijatno ili drugačije i novo onda to prihvatite kao šansu da proširite svoju zonu komfora! Šanse su uvek izvan naše zone komfora. Još jedno pitanje u vezi sa vašim rukama (koje ste nadam se u međuvremenu već opustili): dok trenirate taj novi položaj, stalno ga ponavljate sve dok se ne osećate dobro, vi još uvek imate pristup starom položaju, zar ne? Da, naravno! Sada ste dobili novu mogućnost kako možete da prekrstite ruke. Isto se dešava i kada napustite svoju zonu komfora, tada dobijate nove mogućnosti uz one koje već imate.








Promenite misli – izlečite život

Kada iskreno i svesno radite na sebi jednostavno shvatate da je Univerzum zaista čudesan i da ne postoje ograničenja kad krenemo stazom duhovnosti i ličnog mira.

Biti srećan i zadovoljan nije privilegija, to je naše rođenjem dato pravo! 

Kad god se odmaknemo od tačke naše dobrobiti, mi jednostavno nismo dosledni sebi, udaljavamo se od svoje suštine i teško nam je da oko sebe primećujemo uspehe, radosti i lepotu. Rešenje za sve u životu jeste u ljubavi prema sebi. Kad istinski zavolimo i prihvatimo sebe baš takve kakvi smo, kad počnemo da se oslobađamo potrebe da budemo nešto što drugi očekuju od nas, kad počnemo da malo više ugađamo sebi i da s vremena na vreme zastanemo i čestitamo sami sebi na svemu što smo do tog trenutka postigli, u nama će početi da se otvara neiscrpno polje mogućnosti i bićemo otvoreni za prosperitet svake vrste.

Svako od nas želi da živi u izobilju, ali ipak često možemo videti osobe koje sede skrštenih ruku, skupljene, stegnute. Teško je i zamisliti kako neko u takvom položaju može da primi za sebe bilo koju vrstu prosperiteta. Veoma je važno, kad osetimo da se i fizički skupljamo, da to osvestimo, raširimo ruke i kažemo: „Širim ruke ka izobilju svake vrste. Otvoren/a sam za svako dobro koje mi život šalje“. Prihvatanjem učenja i saveta Louise L. Hay i praktikovanjem pozitivnih afirmacija možete da unapredite svoj život na mnogim poljima, ali i da naučite da uživate u svakom danu!

Kada iskreno i svesno radite na sebi jednostavno shvatate da je Univerzum zaista čudesan i da ne postoje ograničenja kad krenemo stazom duhovnosti i ličnog mira.
Autor: Olivera Nardeli 



Kako se rešiti negativnih misli ?

Pre nego što odgovorim na pitanje kako se rešiti negativnih misli , prvo ću reći šta su negativne misli . Verujem da većinu ovde to itekako zanima. Negativne misli mnogi povezuju sa namerom čoveka da nekom nešto učini loše. Medjutim mi smo te namere manje više svesni.
Misli koje se nalaze u našoj podsvesti I utiču na naše emocionalno stanje tako što nam spuštaju vibraciju takodje su negativne I loše I one najčešće neopaženo prolaze kroz naš um a da mi toga nismo ni svesni.
Ljudi ne žele da shvate da ne mogu da rade Zakon Privlačenja dok ne osveste taj deo svoje podsvesti. Mnogi se plaše da pogledaju dublje u svoje srce I da se suoče sa demonima prošlosti, sa svojim Egom .
Ne možete privlačiti  dobre stvari u svoj život dok pre toga ne raskrstite sa svojim Egom.
Šta raditi sa takvim mislima ?
Mnogi bi rekli samo ih zanemari i zameni pozitivnim . Ali to nije baš tako u praksi jednostavno.
Naučila sam da svaki problem koji se pojavi rešavam u korenu a to znači odmah.
Pre nego sto počnem pristupati odredjenom problemu ja tražim uzroke nastajanja tog problema.
Dakle, kada znamo uzroke nastajanja tog problema , zašto sam se odredjena misao stvara , lakše je da je iskorenimo  iz svog uma. Posmatrajte svoj um kao baštu prepunu mirišljavih ruža. I medju tim ružama nalazi se korov koji sprečava ruže da rastu . Taj korov su vaše NEGATIVNE MISLI. Ruže su vaše pozitivne misli.
Da bi pozitivne misli rasle, negativne misli moramo iskoreniti iz svog uma.Kako?
Tako što ćemo naći uzrok njihovog nastajanja.
Napišite na papir vaše negativne misli . Zatim se zapitajte zašto ste na odredjenu situaciju razmišljali tako. Rešenje će se ubrzo pojaviti. Zatim negativnu misao zamenite pozitivnom. Na pr. Ja nikada neću naučiti da plivam. Zameni sa : Ja ću naučiti da plivam. Ja nikada neću naći posao. Zameni sa :  Ja ću naći posao. 
Ovo ponavljajte 21 dan jer je toliko potrebno mozgu da misao postane automatska.
Albert Ajnštajn je jednom rekao : ’’  Bez menjanja naših misli nećemo naći rešenje problemu kojeg smo mislima stvorili. I bio je u pravu.
Autor : Olivera Nardeli