Пратиоци

субота, 28. новембар 2015.

ZAŠTO DANAS U SRBIJI SVAKO DRUGO DETE IMA KRIVU KIČMU ?


Da li ste znali da svako drugo dete u Srbiji ima krivu kičmu . Podaci su poražavajući ako se zna da je kičma stub celog tela I da bez zdrave kičme nema ni zdravog čoveka.
Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kad dete naglo raste I razvija se , a uzrok krivljenja kičmenog stuba posledica je pre svega nedostatka bavljenja sportom.
Rezultati sistematskih pregleda u školama širom Srbije pokazali su da je u pojedinim sredinama čak do 60 % mališana, odnosno svako drugo dete , ima krivu kičmu , što je bio razlog da se I ove godine pokrene  nacionalno – rasprostranjena akcija ‘’ Sportski čas ‘’ – ISPRAVI SE .
Sudeći po svemu , ova akcija nije urodia plodom jer je nesvesnost  roditelja toliko  rasprostranjena kada je fizička aktivnost u pitanju da su  rezultati zabrinjavajući. Škola kao institucija u kojoj dete treba da raste, da se razvija psihički, fizički I intelektualno, da sazri , ne čini ništa po pitanju ovog problema. Nedovoljan stručan kadar, manjak PROFESORA FIZIČKE KULTURE koji bi radili sa ovom decom I neposedovanje najsavremenijih metoda I znanja. Sa decom najčešće danas rade nestručna lica. Sve to dovodi do toga da se fizičkom vežbanju kao najzdravijem obliku I   metodu ne poklanja dovoljno pažnje  pa zato imamo sve više dece sa posturalnim deformitetima koje je kasnije, u daljem rastu I razvoju sve teže ukloniti I otkloniti.
Mnogi se pitanju kada je naidealnije vreme da dete počne da se bavi sportom ? Što pre…
Od treće godine dete vec može da krene sa nekim vidom fizičke aktivnosti kroz igru I zabavu.
Zato je potrebno da se PROFESORI fizičke kulture I treneri  vrate u vrtiće I ostale predškolske ustanove jer je neophodno da sa decom rade STRUČNA LICA iz sveta sporta . Vaspitačice ciji je zadatak vaspitavanje dece nemaju tu stručnost koju ima jedan PROFESOR fizičke kulture ili licencirani trener jer one ne poseduju znanje iz anatomije, fiziologije, biomehanike, korektivne gimnastike da bi mogle da rade sa decom I utiču na njihov rast I razvoj u pravom smislu te reči.
Ovom problemu se svakako treba vise posvetiti. Škola, roditelji, učitelji, predavači, nastavnici na celu sa trenerima I profesorima fizičke kulture  treba kroz saradnju da nadju pravo rešenje za rešavanje ovog problema.
Za rast I razvoj vašeg deteta neophodna je fizička aktivnost. Svakodnevna , pravilna I redovna fizička aktivnost kroz  neki vid sporta.
Dragi roditelji, što pre shvatite da je bavljenje sportom mnogo bitnije nego  časovi matematike ili skup mobilni telefon, skupe markirane patike , vaše dete ce vam jednoga dana na tome biti zahvalno. Ulažite u vašu decu na pravi način jer je bavljenje sportom najbolja investicija koju će dete imati do kraja života.
 Autorka : Olivera Nardeli

Нема коментара: