Пратиоци

четвртак, 26. новембар 2015.

UTICAJ MEDITACIJE NA TELO

Danas je opšte prihvaćeno da naša svest može uticati na fizičke funkcije tela i hemijski balans koji obezbedjuje dobro zdravlje.
Kako stres i u kolikoj meri narušava prirodnu ravnotežu našeg tela, samo je jedan od mnogobrojnih štetnih faktora koje svakodnevno susrećemo u savremenom načinu života.
Kada je um ometen ili unaviknut  na negativno razmišljanje, to može dovesti do narušavanja ravnoteže u telu koju nazivamo bolest. Briga u uznemirenost u velikoj meri mogu ograničiti slobodan protok životne energije koja struji našim telom i ukoliko se ravnoteža ubrzano ne uspostavi, to će se ispoljiti u vidu fizičkih simtoma.
Ono što mnogi ne znaju , jeste činjenica kako se uspostavlja ravnoteza tela, onda kada je ona znatno narušena usled stresa, ubrzanog načina života, neadekvatne ishrane, smanjene fizičke aktivnosti ili potpune neaktivnosti tela, zatim mnogobrojnih kako unutrašnjih tako i spoljašnjih faktora koji u znatnoj meri utiču na narušavanje našeg kako psihičkog tako i fizičkog zdravlja!
Klinička testiranja su pokazala da meditacija ima veliku delotvornost, bilo da se koristi kao dopunska terapija ili kao pomoć u ortodoksnom načinu lečenja.
Ona pomaze u uspostavljanju ravnoteže izmedju desne i leve hemisfere mozga, koje predstavljaju emotivne, odnosno intelektualne procese, kao i jačanju imunog sistema, koji omogućava telu da se samo izbori sa bolešću.
U značajne zdravstvene koristi meditacije se ubrajaju: regulacija krvnog pritiska, stimulisanje krvotoka, ublažavanje bola i  smanjenje mišićne napetosti.
Ona može uticati na smanjenje hormonalne aktivnosti, pa zato osobe koje redovno meditiraju izgledaju srećnije i osećaju se lakše.
Kod nekih manjih bolesti, kao što su migrena, napadi panike, problemi sa sinusima, astma i srčana aritmija, meditacija takodje može pomoći i to redovnim vežbama dubokog disanja kojima se poboljšava cirkulacija vazduha kroz sužene kanale. Zbog svih ovih razloga, sve je veći broj doktora koji svoje pacijente sa psihosomatskim bolestima, pa čak i one sa neizlečivim bolestima upućuje na časove meditacije.


Njenim redovnim upražnjavanjem možemo razviti samokontrolu, poboljšati svoja dostignuća u sportu, poslu i umetnosti, povećati svoju energiju i produktivnost i uopšte stvoriti pozitivnije i stav prema životu. Na kraju krajeva,  svaka osoba u sebi mora tražiti odgovore za kojima traga.
Savremena medicina leči samu bolest, a meditacija deluje preventivno ,traži uzroke nastanka i sprečava pojavu bolesti u njenim prvim fazama razvoja.
VAŽNA NAPOMENA:
Meditacija se ne preporučuje osobama koje su u prošlosti bile izložene nekim traumatičnim dogadjajima .Oni koji se plaše kontakta sa psihičkim fenomenima ili se brinu da će izazvati vantelesna iskustva (a to se ne dešava svakom), trebalo bi da se koncentrišu na vežbe koje su namenjene umirivanju i uravnoteženju uma. Meditacija se ne odnosi na one fenomene koji se mogu desiti bilo kad i bilo kod koga!
I još nesto "psiholoski fenomen", izazvan meditacijom NE MOŽE SE UPOREDITI SA ONIM KOJI NASTAJE UZIMANJEM NEKE ILEGALNE DROGE.
MEDITACIJA I DROGA (a tu spadaju sva opojna sredstva, teške i lake droge, sva ona sredstva koja menjaju normalnu funkciju mozga)  SU DVA RAZLIČITA POJMA I NIKAKO IH NE TREBA MEŠATI!!

Autorka : Olivera  Nardeli

Нема коментара: