Пратиоци

недеља, 22. новембар 2015.

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALI DA JEDEMO VIŠE CRNE ČOKOLADE

Naučnici istražuju "tajne kakaovca" već dugi niz godina, ali još uvek nismo 100% sigurni na koje je sve načine crna čokolada korisna za naše zdravlje. Dobra je vest da sve više studija pokazuje da tamnu čokoladu ne bismo trebali tretirati kao lošu naviku.


1. Prava čokolada nije "junk food"
Postoji "čokolada" i postoji čokolada. U prvom slučaju govorimo o slatkišu prepunom šećera, a u drugom o jednom od ponajboljih prirodnih antioksidansa.
Pravu čokoladu u najvećem delu čini kakao koji sadrži flavonol, a flavonol je antioksidans. Istina, čokolada sadrži i šećer, ali ako u ovom desertu uživate s merom, nema razloga za brigu.
Bitno je kupovati čokoladu koja sadrži visok postotak kakaa, ali ne zaboravite da će čokolada u tom slučaju biti gorča. Neki stručnjaci tvrde da bismo trebali kupovati čokolade koje imaju najmanje 70% kakaa.

2. Čokolada hrani "dobre bakterije" u vašem telu
Naučnici su nedavno otkrili na koje sve načine čokolada pogoduje našem zdravlju. "Tajno oružje" su dobre bakterije u našim telima. Te se bakterije hrane čokoladom i fermentiraju je u protivupalne spojeve koji smanjuju opasnost o kardiovaskularnih bolesti.
3. Čokolada je povezana s niskim krvnim pritiskom
Jedno istraživanje je pokazalo kako Kuna Indijanci koji žive na malom ostrvu u Centralnoj Americi, zahvaljujući svakodnevnom uživanju kakaoa uspeli su održati nisi krvni pritisak. Njihova je tajna tri do četiri šoljice kakaa dnevno.

Konzumiranje flavonola snižava krvni pritisak, a danas postoji više od 20 studija koje potvrđuju ovu teoriju
4. Čokolada i nedostatak gvožđa
Nedostatak gvožđa jedan je od vodećih problema kada govorimo o modernim prehrambenim navikama. I dok niko ne sugeriše da bismo šećerima bogatu hranu trebali koristiti kako primarni izvor potrebnih nutrijenata, tamna čokolada bogat je izvor gvožđa.
Poređenja radi, 100 grama kuvanog španata ima oko 3,5 mg gvožđa, a 100 grama tamne čokolade čak više od 10 miligrama.

5. Čokolada smanjuje razdražljivost
Istraživanje sprovedeno krajem prošle godine pokazalo je da čokolada smanjuje razdražljivost i poboljšava naše raspoloženje.
Isto tako, jedna je ranija studija, sprovedena na 72 učesnika, pokazala je da dnevna konzumacija polifenola (pločica od 40 grama sadrži između 400 i 800 miligrama polifenola) pozitivno utiče na raspoloženje.

Нема коментара: