Пратиоци

понедељак, 23. новембар 2015.

JOGA – metoda lečenja u kineziologiji


Pokret predstavlja osnovnu biološku karakteristiku svakog živog organizma. On je nezamenljivo sredstvo u ponovnom uspostavljanju normalne funkcije organizma.
Primena pokreta u terapijske svrhe predstavlja osnovnu metodu u  kliničkoj kineziologiji.
Današnja iskustva u prevenciji, korekciji I lečenju posturalnih poremećaja I deformiteta ohrabruju, ali ujedno I upućuju na pronalaženje novih metoda primene pokreta u lečenju deformiteta tela.
Brojna su istraživanja koja ukazuju na postojanje, ali Ipovećanje broja dece sa poremećajima na lokomotornom aparatu, bilofunkcionalnog ili strukturalnog karaktera.
Fizičko vežbanje predstavlja moćno sredstvo putem koga se može korisno uticati na organe I njihove funkcije.




Jedna od najefikasnijih metoda koja se primenjuje u kineziologijiradi prevencije, lečenja postojećih I sprečavanja daljih promena na lokomotornom aparatu čoveka svakako  je joga.
Vežbe u okviru joge vode poreklo iz drevne indijske filozofije.
U medicine se primenjuje Hatha joga koja uključuje zauzimanje određenog stava ( asana) I njegovo održavanje uz meditaciju, kojom se postiže koncentracija I duševna stabilnost.
Joga je metod čijom primenom čovek može ovladati svojim telom.
Ona nas uči zakonitostima zdravlja radi što potpunijeg prikupljanja, povećanja, I korišćenja životne energije.
Energija, koja se manifestuje na nivou psihe, najbliža je umu, pozitivna je.
Energija, najudaljenija od njega, koja oživljava telo,negativna je.
Pozitivna energija daje zivot, dok negativna energija prima i  održava život.
Sve dok su ove dve energije u ravnoteži, čovek je duhovno I telesno zdrav.
Joga nije asketizam, niti odricanje, niti teži rezultatima I takmičenju.
Ona je jedna od mogućnosti da čovek u današnje vreme,udaljen od prirode I opterećen stresovima, vrati psihofizičku ravnotežu, I na taj način sebe zaštiti od mogućih težih zdravstvenih komplikacija.
Kod odraslih ova vrsta aktivnosti – joga održava pokretljivost I funkciju zglobova, usporavajući na taj način posledice degenerativnih promena.
Budući da su žlezde sa unutrašnjim lučenjem pod kontrolom neurovegetativnog sistema, to će se uravnoteženost simpatikusa I parasimpatikusa odraziti na funkciju pojedinih žlezda I organa a samim tim I organizma u celini.
Brojna istraživanja su doprinela tome da se joga kao metod lečenja sve više primenjuje u kinezioligiji, I sve je više onih koji jogu primenjuju u terapijske svrhe.

Autorka: Olivera Nardeli

Нема коментара: