Пратиоци

среда, 25. новембар 2015.

KAKO POPRAVITI RASPOLOŽENJE U SAMO PAR MINUTA?

Povezanost uma i tela odavno je dokazana, a to svakodnevno potvrđuju i brojna  istraživanja. Rezultati istraživanja pokazuju da naša emotivna iskustva mogu imati negativan uticaj  na naše zdravlje. No dobra je vest ta da i najgore raspoloženje možete popraviti u vrlo kratko vreme.


Svesno se opustite i pokrenite
Kad ste pod stresom, mozak šalje telu signale pripreme za borbu pa se napinje svaki mišić u telu, a puls se ubrzava. Pored svega toga , dah nam postaje plići. Reč je o stanju koje  iscrpljuje telo pa bi  bilo dobro što pre reagujemo. Kako? Zapravo vrlo jednostavno. Kad primetite sve navedene signale, prisetite se da je reč o tom stanju. Potom svesno odlučite da ćete se opustiti – počnite dublje disati, usmerite misli na nešto što vas neće plašiti i menjajte položaj tela. Takve akcije poslat će mozgu poruku da situacija nije opasna te da prestane slati signale o borbi i napetosti. 
Nasmešite se – posebno kada vam nije do toga
Jedan budistički učitelj jednom je rekao: 'Ponekad je radost uzrok osmeha, a ponekad osmeh može biti uzrok radosti.' Njegovu izjavu potvrđuju i istraživanja – kada se smejete, pa makar i na silu, usporavaju se otkucaji srca i smanjuje se razina stresa u telu. Osmeh šalje signal telu da je sve u redu te da se možete opustiti. Dakle, kad idući put budete neraspoloženi, nasmešite se i neka osmeh bude najveći kada vam do toga bude najmanje stalo.
Autorka : Olivera Nardeli 

Нема коментара: