Пратиоци

петак, 27. новембар 2015.

Zumba Fitness

Zumba Fitness

Zumba plesno ludilo koje je već odavno zarazilo čitav svet, munjevitom brzinom ulazi u sve više fitness centara u Srbiji, te osvaja hipnotičkim ritmovima i jednostavnim, ali zabavnim plesnim pokretima. Ovaj način vežbanja vas “iscedi” u trenu, ojača mišiće i oblikuje vaše telo na najbolji mogući način.
Zumba Fitness je svetski poznat program koji predstavlja jedinstvenu kombinaciju plesa i vežbanja. Zumbu je prije dvadesetak godina sasvim slučajno stvorio Alberto Beto Perez. On je dolazeći na čas aerobika shvatio da je muziku za aerobik zaboravio kod kuće. Improvizujući, upotrebio je CD-ove sa s klasičnim latino ritmovima – salsa, merengue, cumbia, reggaeton i izveo svoj prvi Zumba Fitness čas. Videvši oduševljenje polaznika, shvatio je da je mešavina klasičnih pokreta za oblikovanje tela i plesnih latino koraka dobitna kombinacija za uspešno i zabavno vežbanje. Beto je nakon toga razvio celi program vježbanja po pravilima i principima treninga, čime je započeo revoluciju u svetu fitnessa. Nakon nekoliko meseci, njegovi su časovi postali toliko popularni da ga je pevačka zvezda Shakira unajmila kao koreografa za album "Pies Descalzos".




Kome je Zumba namenjena?

Zumba Fitness program je prvenstveno zabavan sa "ne mislećim" elementima. Primeren je za sve uzraste, bez obzira u kakvoj ste fizičkoj kondiciji, imate li bilo kakvog ili nikakvog iskustva u plesu, da li ste muško ili žensko, mlađi ili stariji. Formula osnovnih koraka Zumba Fitnessa čini je dostupnom za sve.

Zumba se preporučuje svima koji su se ulenjili, imaju višak potkožnog masnog tkiva kojeg se žele rešiti, a odlasci na razne aerobik ili fitness programe ih do sada nisu dovoljno motivisali. Takođe, Zumba fitness je i za one koji jednostavno žele da se zabave, puste mašti na volju i taj sat vremena posvete isključivo dobrom raspoloženju i zabavi.
Zašto je Zumba drugačija?
Muzika, koraci i koreografija su tri elementa koja zajedno čine Zumba program jedinstvenim i revolucionarnim, a time i drugačijim od ostalih fitness programa.
Muzika je najvažniji element Zumba programa. Ona je energična, stvara osjećaj "party-ja" i izaziva strast polaznika. Latino i internacionalna muzika čini najmanje 70 % od ukupne muzike i to u četri osnovna latino ritma: salsa, merengue, cumbia i reggaeton, dok preostalih 30 % čini muzika koju instruktor sam bira (npr. tango, bachata, samba, rumba, flamenco calipso, quebredita, bally dancing, hip-hop, rock & roll...) čime do izražaja dolazi njegova kreativnost i stil vođenja.

Formula kojom se slaže koreografija za Zumba čas jedinstvena je u fitness svetu, a temelji se na pesmi koja diktira korake. Svaka pesma je podijeljena na određene delove: uvod, stih, refren, pauza, most (intro, verse, chorus, bridge...). Za svaki od tih delova koristi se drugačiji korak (npr: u uvodu se izvodi march, u stihu se izvodi beto shuffle...), a kad se ponavlja određeni deo pesme, koristi se uvek isti korak (npr: u refrenu se uvijek izvodi sleepy leg korak). Svaka pesma se sastoji od drugačijih delova i u svakoj pesmi se izvode drugačiji koraci.

Ipak, da biste vežbali Zumbu, ne morate strogo poznavati korake. U Zumbi nema koreografije, ali kada to neko gleda sa strane, izgleda kao da su svi naučili koreografiju na svaku pesmu. To je zato što nema puno koraka za pamćenje (3-5 za svaku pesmu), a i sama pesma vas vodi svojim ritmom.

Kako Zumba deluje na telo?
Zumba Fitness deluje na sve mišićne grupe. Aktivira velike mišićne grupe: noge, zadnjicu, trbušnu muskulaturu i leđa čime se troši mnogo kalorija. Uz velike mišićne grupe Zumba aktivira i male: ruke i ramena, čime je učinak još bolji kada je reč o potrošnji kalorija, a veći je i uticaj na oblikovanje i jačanje celokupne muskulature.
Zumba Fitness pruža sve prednosti aerobnog i intervalnog treninga: pozitivno utiče na kardiovaskularni i kardiorespiratorni sistem, kao i na smanjenje potkožnog masnog tkiva, jer se smenjuju intervali visokog intenziteta sa intervalima niskog intenziteta - aktivnog odmora.
Zumba razvija aerobne sposobnosti (kardio-respiratorne vježbe), oblikuje pojedinačne mišićne grupe u harmoničnu globalnu celinu, razvija motoričke sposobnosti (snaga, fleksibilnost i koordinacija u ritmu), učvršćuje i jača sve koštano zglobne i tetivne segmente motornog sistema, čime utiče na unapređenje ukupnog zdravlja organizma.
Kako izgleda Zumba čas?
Postoji više modela časova Zumba Fitnessa: od treninga koji traje 30 minuta, 45 minuta ili najčešće korišćenih – 60 minuta.
Čas počinje zagrevanjem do 10-15 minuta (koje može biti kao ono u aerobiku ili se već ovde počnu koristiti osnovni koraci iz plesova kao što su merengue i salsa).

Sledi kardio deo od 40 minuta (ovo je i najzabavniji deo časa, jer se prelazi iz pesme u pesmu, iz jedne vrste plesa u drugu, gde je svaka pesma namenjena za jednu vrstu plesa ili su pesme kombinacije više vrsta ritmova, pa time i plesova). Time se naizmenično podiže i spušta intenzitet treninga, jer se izmenjuju različiti ritmovi, a uz sve to se plesni koraci modifikuju kako bi u određenim intervalima više opteretile određene grupe mišića. Sve se to događa, a da vežbači nisu ni svesni da vežbaju. Atmosfera je kao na zabavi...
Nakon glavnog dela ide cool down (smirivanje intenziteta) pa istezanje ili idu vežbe snage kao i u aerobiku, pa onda istezanje.

Koliko časova Zumbe nedeljno?

Učestalo treniranje jedan je od najvažnijih faktora u razvoju forme i željenih rezultata. Broj sedmičnih treninga zavisi od cilja koji vježbanjem želimo postići, ali generalno možemo reći da od četiri do šest treninga sedmično izaziva željene promjene, a tri treninga sedmično zadržava postignute rezultate na visokom nivou.

Šta je od opreme potrebno za čas?

Budući da se radi o aerobnom treningu, tokom kojeg ćete se sigurno znojiti, vežbati možete u odeći u kojoj koža diše: pamučna trenerka, majica, čiste i što mekše patike. Možda će vam biti potreban peškir kao i flašica vode.




Нема коментара: