Пратиоци

субота, 21. новембар 2015.

Da li je život  koji  živite vredan onoga čega se odričete zbog njega?

Često nas najveći strah nije u  tome što nešto ne možemo  –  nego upravo zato što imamo mogućnost izbora. Plašeći se neizvesnosti novoga, mi ostajemo u komforu poznatog  I odustajemo od onoga što nam je važno . Isuviše smo zauzeti svakodnevnim obavezama da bismo zastali I sebi postavili pitanje  ,, Da li je život kakav danas živim vredan svih odricanja koja trpim zbog njega?,,
 Razna iskušenja u  životu ,  susret  sa smrću ili velika patnja nas obično nateraju da se preispitamo I odlučimo – da li ćemo životariti ili proći svojim putem prema sreći.
Često se  zapitam  Koliko ima trenutaka koji  su nam promenili  zivot ?
 Kao I većina ljudi  mislila  sam da imam vremena. A onda sam shvatila da sam važne stvari odlagala da bih se bavila onim što treba, da bih se dopadala drugima, da bih odgovorila na očekivanja svoje okoline. Da bih zadovoljila potrebe svog Ega , da bih prihvatila nametnuta društvena pravila I živela život koji nije moj. Da bih radila posao koji ne volim jer mi osigurava penziju za koju pouzdano I ne znam da li ću je dočekati  jer je život nepredvidljiv I to mali broj ljudi shvata. Da bih se udala do svoje tridesete jer tako kaže drustvo. Da bih dobila dete sa prvim muškarcem koji mi se svidi, jer bolji  ne postoji.
Nikada nisam bila u dilemi  da li da prihvatim rutinu I sigurnost u koju nikada nisam verovala jer sam znala da prava sigurnost leži u svakom od nas,  odlozim zivot ili da počnem da živim onako kako moje srce želi ?
U životu nam je često  potrebna hrabrost da živimo u skladu sa svojim najdubljim vrednostima koje nekada prevazilaze licni interes. To je osnova duhovne energije koja uslovljava kako da  se ponašamo I mislimo, čak I kada to ne razumemo.
Kako da otkrijemo šta je to što je nama važno? Šta je to što  nas pokreće da budemo najbolji ?
Šta je to što nam je  zaista potrebno ?
Svi  imamo različitu listu prioriteta onoga što nam je važno I zato svako ima svoj lični put koji  treba da sledi .
Ponekad odustajemo lako od svojih snova  zato što nemamo potvrdu okoline, nemamo prihvatanje porodice I prijatelja za ono čemu težimo  I šta zelimo da postignemo u životu.
Čovekova potreba za prihvatanjem leži u njegovom Egu . Jer Ego je taj koji želi da bude prihvaćen ne bi li sebe tako vise cenio .
Sukobi nastaju u onom trenutku kada insistiramo na tome da  ono što je važno za nas mora biti vazno I drugim ljudima.  Mi život posmatramo kroz sočiva svojih vrednosti  ako kroz njih vidimo mogućnosti .  Ako  vidimo prepreke , odustaćemo brzo jer  svoje prepreke doživljavamo kao probleme a ne kao  životne izazove . Vrednosti stičemo iskustvom I vaspitanjem. U različitim oblastima života imamo drugačije prioritete.  I najčesće ne umemo da ih složimo onako kako nama to odgovara nego se vodimo mišljenjima drugih ljudi.
Kada otkrijemo šta nam je najvažnije u životu , shvatićemo zašto pravimo izbore kakve pravimo. Otkrićemo mnogo o sebi I šta za nas znači živeti autentično  –  ići svojim putem.
Kada znamo svoje prioritete , kada možemo da postanemo svesni ko smo zaista I zašto smo ovde  I kada živimo u skladu sa svojim prioritetima , naš život dobija smisao.
Naša veza može da se  raspadne,  nas brak ne mora da bude dobar , opis posla može da se promeni, naša deca mogu da porastu , ali  naš put postoji  bez obzira na ljude I dogadjaje u njemu jer ga podržava nešto mnogo više –  ljubav, istina, sloboda, integritet, porodica, saosećanje, prijateljstvo, radost ,  sreća….

Tada se krećemo u skladu sa Univerzalnom energijom  koja nas uvek podržava, tada smo hrabri I ne plašimo se života jer nam on  ide u susret. 

Нема коментара: